11 Nisan 2012 Çarşamba

Haydi Yumurta Boyamaya :)))

Bahar mevsiminde boyanan yumurtalar her ne kadar Paskalya Yumurtası olarak bilinse de, bu adetin Anadolu'da, Trakya'da ve hatta yurdun her köşesinde var olduğunu, daha da eskilere gidersek bunun bir pagan adeti olduğunu biliyor musunuz... Boyalı yumurta, pagan adetine göre bereketin, doğurganlığın sembolüdür, ve her baharda yumurtalar renk renk boyanarak bereket davet edilir. Bu adet, nevruz bayramında da boyalı yumurta tokuşturularak sürdürülmektedir...
Eveeet, hadi, şimdi artık yumurta boyamaya :))))
Önce hazır edilecek malzemeler :
- Yumurta (istenildiği kadar)
- Renk renk gıda boyası
- Sirke
- İzolasyon bantı (elektrikçilerden alınacak)
- Makas
- Çorba kaşıkları
- Kağıt mendil
- Ağzı geniş bardaklar
- Minik minik çıkartmalar
- Plastik eldiven
- Önlük


Önce yumurtaları bir kapta en az 10 dk. kaynatın.
Sonra soğumaya bırakın.
Bu arada kaplara yarım bardak su ve 3 çorba kaşığı sirke koyun. Çay kaşığının ucuyla toz gıda boyasını ekleyin ve karıştırın.
Soğuyan yumurtaları çorba kaşığı yardımıyla boyalara bir sokup çıkarın, kağıt mendille kurulayıp yumurta kabına iyice kurumaları için yerleştirin.
Şimdi süsleme zamanı :) Yumurtaya çıkartmayı iyice yapıştırın,
Boyaya tekrar sokup çıkartın ve havluyla kuruladıktan sonra çıkartmayı dikkatlice çıkartın.
Şimdi başka yumurtaya izolasyon bandı sarın,
Boyaya sokup çıkartın ve havluyla kuruladıktan sonra bantı dikkatlice çıkartın. İşte böyle birşey elde edeceksiniz, ama sizinki çok daha güzel olacak emin olun, ben biraz acele ettim :)))

Biraz da mermer görünümlü yumurta yapalım. Şimdi kaplara 1 çay kaşığı sıvı yağ ekleyin, şöyle bir karıştırın. Yumurtaları kaşık yardımıyla sokup çıkartın, kağıt mendille kurulayın. İşte sonuç :



Eveeet, gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış, benden bugünlük bu kadar, şimdi tokuşturma zamanı, 'haydi evimize bereket gelsin'....
Bu arada bir dip not : Gıda boyası bile kullanmak istemeyen, çok titiz annelere ipucu, kahverengi için soğan kabuğu, yeşil için ıspanak, mavi için yaban mersini, sarı için zerdeçal ve kırmızı için ise pancar kullanabilirsiniz, tabi bol vaktiniz varsa ;)
Yorum Gönder